[ continuare a articolului despre Sarmizegetusa Regia – orar si tarife ]
Sarmizegetusa este din cele 3 cetati din jurul Orastiei, cu predilectie cetatea spirituala. A fost capitala, centrul spiritual al Daciei, gandit initial si dezvoltat ulterior ca atare. (Costesti-Cetatuie si Costesti-Blidaru aveau rol sa o apere).
De exemplu, poti observa cu ochiul liber ca zidurile capitalei erau mai groase, mai bine fasonate, mai elegante, mai “ca la oras” fata de zidurile celorlalte doua cetati militare.
Incepe cu Sarmizegetusa Regia vizitarea \”salbei\” de monumente dacice, daca vrei sa intelegi cat mai bine ce-cum faceau dacii nostri.
Mai jos vezi planul cetatii, cu cartierele civile de Vest si de Est – pe cati kilometri se intindeau si cat de mari erau pe langa zona sacra si zona fortificata (cetatea) pe care le vizitam astazi.
Capitala Daciei era compusa din trei parti disctincte: Asezarea civila, Fortificatia (in zona cea mai inalta) si Zona sacra.
S-a atestat ca dupa jumatatea secolului 1 a. Chr. bogatia in minereu de fier si dezvoltarea zonei de cult au facut ca Sarmizegetusa sa devina unul din cele mai mari centre de prelucrare a fierului in Europa temperata. Templele, locuintele, hambarele, instalatiile de scurgere a apei si obiectele descoperite (acum in muzee) arata nivelul superior al dacilor (in secolul 1 p. Chr.).
Asezarea civila si Fortificatia
Acum sunt panouri informative in cetate.
Ne place acest panou cu o harta din secoul 19, \”Plan den von Ruinen der Acropolis auf dem Muntsheler Gredistye\”:
Alte informatii daca esti curios, detaliate in partea a III-a articolului – zona sacra:
vezi reconstructia in 3D facuta (Romania de vis)
vezi reconstructia 3D a Marelui Templu Rotund De la Sarmizegetusa Regia tot a celor de la \”Romania de vis\” in video-ul de mai jos
- plus detalii si imagini despre constructii aici , inclusiv cateva fotografii de la 1916-1980 !
util. 🙂