Cetatea dacica Costesti-Cetatuie

 

Costesti-Cetatuie este „cetatea-sora mai mica” a lui Costesti-Blidaru. 

Atentie: pe dealul Cetatii nu sunt surse de apa, asa ca ia-ti apa la tine, o sticla de 1.5 L. 

Traseul 

Cel mai frumos drum este pe langa raul Sargeția, prin spatele caselor. Este un drum drept, binenteles foarte usor deoarece mergi inca prin sat. Vei observa probabil curatenia de peste tot, niciun gunoi, animale lasate liber – cai, catei mici, porci, gaini, vaci pascand, fara sa deranjeze pe nimeni.

Ceva, ceva te va surprinde inca de la inceput… toate gospodăriile sunt la locul şi la rostul lor, curate lună si totul atat de ordonat! Pasarile ciripesc, soarele e sus pe cer, totul este ca in filme. 

Mergi cam 15 minute pana la marginea satului, unde se face bifurcatia ori spre Blidaru ori spre Cetatuie. Atenție, intersecțiile sunt una langa alta, dar nu este aceeasi (cea pentru Blidaru este urmatoarea), sa nu le confundați. Luati-va dupa indicatoare. 

Alege drumul din dreapta si mergi in sus. Traseul este usor, desi mai are 2 bucati mai abrupte. Nu-s lungi, dar ne pune pe toti sa ne aflam sanatatea plamanilor si a mușchilor.

 

Cetatea 

Fix inainte de intrarea in cetate este ultima bucata de drum abrupta. Atuncea vei stii ca esti aproape. Dupa bucata respectiva faci stanga si iaca cetatea!

Vezi un turn de veghe – ma rog, ti-l imaginezi doar – ruinele lui, in forma de patrat. 

Apoi o iei cum vrei 

  • in sus, drept inainte sunt ruinele cetatii
  • in dreapta mai in jos, sunt sanctuarele

O poti lua oricum, ele comunica si vei parcurge toata cetatea indiferent de unde pornesti. 

Sentimentul de respect de aici se imbina cu pacea cetatii. Costesti-Cetatuie are un alt “gust” fata de celelalte, vei descoperi. Este mica, mai modesta, si are o pace specifica. Poate si de la sanctuare. E un loc accesibil, nu asa de grandios ca „Marea Capitala”. 

Aici se zice ca a locuit si Burebista, inainte si dupa ce a unificat statul dac, inainte ca marele preot Deceneu sa gaseasca si sa ordone pregatirile pentru viitoarea capitala – Sarmizegetusa Regia

Solemnitatea cetăţii, dar asta până am intrat în incintă şi imaginaţia s-a pus în mişcare. Se mai văd încă două turnuri locuinţă cu ruinele pereţilor despărţitori ale fostelor odăi. 

Acestea sunt cele doua constructii cu un acoperisul din fier ruginit (adăugat înainte de ’89). Din pacate nu arata estetic, dar protejează singurul zid “murus-dacicus” păstrat aproape nealterat. 

Cam aici am inceput sa simt cu bate inima de respect si admiratie. Cand am aflat ce este murus-dacicus

Este format din două şiruri paralele de ziduri masive din calcar, între acestea turnându-se emplectonul – amestecul de pietriş cu pământ. Acest amestec, în timp, devenea ca un beton ! Pentru a nu se surpa până se întărea emplectonul, constructorii daci ancorau cele două ziduri cu bârne din lemn, înfipte în piatră, sculptate în coadă de rândunică (mai late la extremitati). Cu aceasta tehnica, ofereau dacii stabilitate şi elasticitate zidului. Acum peste 2000 de ani…

Apoi, ce este asta…?! vezi un sanț sapat in piatra… o canalizare ! Dacii aveau canalizări?!

Da, dacii aveau canalizare, acum 2000 de ani ! Canalul de scurgere este în stânga scării monumentale. 

”And they call it a mine! a miine!” Gimli in Mines of Moria, Lord of the Rings / Fellowship of the Ring, J.R.R. Tolkien

 

Dupa ce vizitezi partea militara a cetatii, coboara prin capat (capatul opus intrarii), la sanctuare. Aşezate pe terase inferioare în afara zidului cetăţii, sunt trei sanctuare: 

1. Sanctuarul mare dreptunghiular. Dispuse pe patru sau mai multe rânduri, la Sanctuarul cel mare, acum vedem doar bazele a cincisprezece şiruri de coloane ce formau templul. 

2, 3, 4.  Si trei sanctuare patrulatere (unul fiind in incinta zidului cetatii). 

Romanii au distrus toate templele prin lovirea repetată cu barosul, „pentru că dacă vrei să răpui un popor, îi distrugi întâi spiritualitatea”.

Dacii „spuneau”” ca altarele se apărau singure, nu trebuiau să fie aşezate în interiorul cetăţii. Au fost naivi sau gandeau regal? 

Cisterna de la Costesti Cetatuie – da, aveau si cisterna (!) – care aduna apa de ploaie. Dar din pacate, strategic, gresit gandita, deoarece nu era in incinta zidurilor cetatii… Se spune ca asa au fost invinsi dacii de catre romani, prin otravirea acestei cisterne. Viziteaza si cisterna, este in capatul opus intrarii. Si inca impresioneaza. 

Peisajele de sus la Costesti-Cetatuie sunt poate cele mai frumoase din zona. Cum te urci pe deal ai privilegiul unor panorame pe care la Costesti-Blidaru si la Sarmizegetusa-Regia nu le vezi din pricina padurii. 

Daca cobori la apus, si cumva ai stat o zi si la Cetatuie si ai vizitat in tihna sactuarele :), vei vedea pe drumul de intoarce cateva panorame de-ti va tine rasuflarea. 

de Nania C.; fotografii preluate cu acordul autorilor. 

Mai multe detalii despre Cat faci și cum o iei din Costești până la Cetățuie

Citeste aici impresia unor turisti

http://www.patrimoniuromanesc.ro

Si daca nici Cetatuie nu te-a facut sa te indragostesti de Romania, citeste mai departe alte atractii turistice 😉

 

 

 

2 Comments

Angelica

februarie 25th, 2020

Buna ziua, imi place cum ati oragnizat articolul, pe unde sa o iei pentru fiecare sanctuar, am fost la Cetate si este nemaipomenit de frumos, neegalat si intradevar trebuie apa ca nu este izvor pe drum,

Gheorghe Șimon

ianuarie 10th, 2022

Mulțumesc pentru informații!

Adauga un comentariu